CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Perihal anak2 di asrama

Dua minggu tak balik anak2ku yang dua orang lagi.  Jadi dalam dua minggu ini sebarang pesanan/bebelan hanya sampai melalui telefon samada call terus/sms.  Nak ber'fb' macam sesetengah orang lain berinteraksi dengan anak mereka di zaman yang serba teknologi nih, takde akaun la pulak saya.  Memang suami-isteri tak pakai fb.  Bukan apa, kami berdua sepakat tak mahu, just nak kurangkan mudharat.

cerita abang:

Boleh kata every nite cakap dengan abang thru fon.  Tapi ada satu malam tu, saya just sms bila menyedari takde any sign samada miskol/sms darinya di skrin handfon.

saya:  abang tengah buat apa?
abang: Ngah stdy ma...stdy com2...hee..
saya: k fokus k...abg ada kelas kan tadi...Abih kelas kul brape?
abang: Abih kul 9lbeyh td ma...pnat owh...hee
saya: Penat sikit je tuh...kuatkn hati sahut cabaran...abg muda lagi fikiran tengah cerdas badan tengah sihat.
abang: hehe...k2...kem slm kat sume ye ma

(ouhh...cepat, terus nak kata bye bila mama mula tazkirah.. :D)


cerita kakak:
melalui perbualan telefon....

"Mama....pagi2  macam2 alarm kejut kitaorang.... ada macam2 lagu.... sume bunyi serentak kul 6... cam kakak set lagu Maher Zain... diaorang ntah cam2 lagu..."

"takde yang set orang ngaji ke as alarm?", tanya saya.

"errr... takde la pulak...hehe..."

___________________________

Anak2ku.... mama nak share apa yang mama ngan papa duk citer2 ngan shilah dalam keta on the way kuar semalam.

"...gunakan sebaik2nya masa shilah...jangan bazirkan usia shilah...shilah muda lagi baru umur 15....u got plenty of time... cam mama dah 43 tahun tinggal sikit je lagi masa sedangkan shilah panjang lagi masa *kalau ikut hukum alam, out of takdir mati sebelum lanjut usia*
Jadi jangan bazirkan usia.... cam mama rugi rasa dah banyak bazirkan usia mama, mama mula lewat jadi masa tak brape banyak ada...sedangkan shilah ada banyak masa lagi... kalu shilah stat grab ilmu seberapa banyak yang mungkin sekarang, just imagine banyak mana ilmu shilah bila dah sampai ke umur mama sekarang ni..."

Habis saya cakap, suami pulak sambung...."Shilah di waktu2 luang cuba hafal surah-surah lazim dan try ingat maksudnya.  Buat sesuatu yang Shilah boleh terus istiqamah buat.  Biarpun sikit tiap hari, lama2 InsyaAllah banyak terkumpul pahala yang shilah dapat.  Ibarat kita menabung...sikit2 lama2 penuh lah tabung tu...."
________________________

Firman Allah yang bermaksud:
"Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah 
ialah yang paling banyak taqwanya kepada Allah" 
(Al-Hujarat:13)