CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Right Brain


Saya: "Shilah ni cerdik, mama ngan papa rasa shilah lagi bijak dari abang ngan kakak...."

Shilah: "Ouhh...mesti la..."

Papa: "Betul tu, sebab shilah guna right brain.... orang kidal istimewanya pakai right brain... jadi shilah lain dari anak papa yang dua orang lagi..."

Shilah: "....Ehemmm....hehehe..."

Papa: "Cuba tengok, shilah belajar sikit je, last minute pulak tu, tapi boleh grab everything....that shows you're very smart, bijak... Kalau shilah put some effort, lebihkan sikit usaha tu, InsyaAllah shilah boleh berjaya papa rasa...."

Shilah: "OK!"

Saya: "Jadi, mama rasa mulai malam ni shilah kena ada wawasan sikit. Kurangkan masa santai shilah tu k. Ikut macam yang papa kata, cuba lebihkan sikit usaha....shilah bijak orangnya, jadi gunakan sebaik2nya nikmat yang Allah beri tu... lepas exam boleh santai puas-puas."

Shilah: "OK!"

Papa: "Tiap orang Allah jadikan ada kelebihan dan ada kelemahan. Jangan kita fokuskan pada kelemahan yang kita ada. Kalu camtu habis lah! Fokuskan pada kelebihan yang shilah ada, bila kita hargai kelebihan yang kita ada baru kita akan rasa bersyukur sangat2.

Shilah: "hmmmmm... OK!"

Saya: "Biar ada inisiatif sendiri la untuk study, shilah. Tak payah mama ngan papa suruh. Semangat sikit sebab shilah study tu bukan untuk orang lain, untuk diri shilah sendiri. Jadi jangan kasi mama jerit lagi k suh study...."

Shilah: "Ish... mama yang sukarela nak jerit..."


....Ggrrrrrr..........


Begitulah citernya malam tadi. Dalam perjalanan balik ke rumah dari kelas malam di sekolahnya, kami suami-isteri ambik peluang pujuk2 hati shilah dengan kata2 motivasi. Nak bagi semangat sikit sebab tahun ni anak kami yang bongsu tu akan hadapi PMR. Tinggal berapa bulan je lagi. Jadi risau pulak tengok santainya yang lebih tu. Banyak masanya asyik duk mengadap tv je....tak pun baca novel ngan komik. Sementelah baru je beli komik dan novel baru dari Pesta Buku minggu lepas...hmmm apa lagi, duk mengadap tu je lah sambil baring2....ish shilah..shilah...

Tengok dari keputusan ujian nya baru2 ini, alhamdulillah.... boleh tahan... Semalam keputusan PAI dapat 98 % markah. Pastu baru je lepas menang tempat kedua dalam pertandingan hafazan *ayat kursi dan satu ayat dalam Mathurat*, siap naik pentas lagi terima hadiah....hehehe

Harap2 shilah tambah bersemangat untuk belajar ya.... mama dan papa hanya mampu iringkan shilah dengan doa yang tak putus-putus.... :))