CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Right Brain


Saya: "Shilah ni cerdik, mama ngan papa rasa shilah lagi bijak dari abang ngan kakak...."

Shilah: "Ouhh...mesti la..."

Papa: "Betul tu, sebab shilah guna right brain.... orang kidal istimewanya pakai right brain... jadi shilah lain dari anak papa yang dua orang lagi..."

Shilah: "....Ehemmm....hehehe..."

Papa: "Cuba tengok, shilah belajar sikit je, last minute pulak tu, tapi boleh grab everything....that shows you're very smart, bijak... Kalau shilah put some effort, lebihkan sikit usaha tu, InsyaAllah shilah boleh berjaya papa rasa...."

Shilah: "OK!"

Saya: "Jadi, mama rasa mulai malam ni shilah kena ada wawasan sikit. Kurangkan masa santai shilah tu k. Ikut macam yang papa kata, cuba lebihkan sikit usaha....shilah bijak orangnya, jadi gunakan sebaik2nya nikmat yang Allah beri tu... lepas exam boleh santai puas-puas."

Shilah: "OK!"

Papa: "Tiap orang Allah jadikan ada kelebihan dan ada kelemahan. Jangan kita fokuskan pada kelemahan yang kita ada. Kalu camtu habis lah! Fokuskan pada kelebihan yang shilah ada, bila kita hargai kelebihan yang kita ada baru kita akan rasa bersyukur sangat2.

Shilah: "hmmmmm... OK!"

Saya: "Biar ada inisiatif sendiri la untuk study, shilah. Tak payah mama ngan papa suruh. Semangat sikit sebab shilah study tu bukan untuk orang lain, untuk diri shilah sendiri. Jadi jangan kasi mama jerit lagi k suh study...."

Shilah: "Ish... mama yang sukarela nak jerit..."


....Ggrrrrrr..........


Begitulah citernya malam tadi. Dalam perjalanan balik ke rumah dari kelas malam di sekolahnya, kami suami-isteri ambik peluang pujuk2 hati shilah dengan kata2 motivasi. Nak bagi semangat sikit sebab tahun ni anak kami yang bongsu tu akan hadapi PMR. Tinggal berapa bulan je lagi. Jadi risau pulak tengok santainya yang lebih tu. Banyak masanya asyik duk mengadap tv je....tak pun baca novel ngan komik. Sementelah baru je beli komik dan novel baru dari Pesta Buku minggu lepas...hmmm apa lagi, duk mengadap tu je lah sambil baring2....ish shilah..shilah...

Tengok dari keputusan ujian nya baru2 ini, alhamdulillah.... boleh tahan... Semalam keputusan PAI dapat 98 % markah. Pastu baru je lepas menang tempat kedua dalam pertandingan hafazan *ayat kursi dan satu ayat dalam Mathurat*, siap naik pentas lagi terima hadiah....hehehe

Harap2 shilah tambah bersemangat untuk belajar ya.... mama dan papa hanya mampu iringkan shilah dengan doa yang tak putus-putus.... :))


12 comments:

amir acap said...

hahaha...silah2.. pergh mnang pertandingan hafazan..gmpak gle..thniah2... PAI 98% gmpak gle..power silah ni..hehehe..congrate ye..

Cikgu_Anie said...

Salam kak, rindunya bertemu di alam blog...ehhe..lama x berblog coz sibuk jer memanjang..tgh prepared soalan utk exam mid term nanti..n x menang tgn layan anak2, coz suami x dpt tukar lg..kak shilah mcm anie jugak guna "right brain" kidal..mmg study last minute..apa2 keje pun last minute..tp menjadi hehe..but yg x bgs nye diri sendiri merana coz everyhing nk kene settle dlm 1 masa..smg shilah menjadi best student's of the year hehe...adik anie dpt 9A 2B utk SPM baru2 ni..tu sibuk urus dia nk ambik perubatan..ok kak smg keluarga akak bahagia selalu ...

kakak said...

hehehhe terer woo silah..
kakak dulu pon PAI dpt B!
hahha wat malu je...(^_^)
huhuhu..

PAI je la,yg len terer!kekeeek..
keep it up IM!
PMR bia bulih camtu gak result nye..sume subjct kep!
huhuh...

sot said...

Itulah istimewanya anak kami yang kidal ini, banyak di dominasi oleh otak kanan. Antara kelebihan otak kanan ialah lebih kretif dan spontan. Focus on your strength, get the right attitude and discipline. Selamat maju jaya.

fzi said...

Oh bang...tQ baca citer shilah dari Mahallah... pagi2 online tu takde kelas belah pagi?
Itu la bang...adik dalam diam ok gak kan..harap2 makin maju.. :)

fzi said...

Wsalam anie...
Itu la...akak pun tertanya2 dalam hati mana anie pegi ni...hehe
Ohh bizi rupanya... takpe dalam sibuk2 pun sure hepi lebih2 lagi dengan kehadiran si kecil... tentu makin tembam kan anie... :)
Tahniah atas kejayaan cemerlang adik anie tu... InsyaAllah cerah masa depan..

Oh anak akak ada geng la, anie pun rupanya right brain...haha...InsyaAllah nnt berjaya cam anie...thx anie :))

fzi said...

kakak...
Doakan adik sama ya...moga Allah mudahkan jalan baginya... Banyak peringkat lagi yang harus Shilah tempuh...kakak at-least SPM dah lepas dah... :)

fzi said...

Pa...
TQ jengok blog mama dari ofis.. :)
Sama2 kita mohon pada Allah keadaan jadi tambah baik...lebih2 lagi dah masuk bulan ke empat ni.. pejam celik pejam celik tinggal berapa hari lagi nak PMR... Moga makin improve...aminn

cute gurl said...

hihihi time kasih yew kepade sume...
hihi terase kembang-kempis idung bace comment2 dr kalian...
kikikiki makaseh semuanya!!!!
semoge sy berjaye dunia akhirat!!!!
aminnnnnnnnn......
(^_^)

fzi said...

aminnnnn... :))

Kunang-Kunang said...

Salam Fzi

Tahniah Shilah menang hafizan.

Ada seorang ustaz beritahu kalau anak kidal jangan paksa dia ubah ketangan kanan sebab itu adalah ketentuan Allah.

fzi said...

Wsalam...
Timakasih kak ani... :)