CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Roti Jala


Pagi ni teringat nak menjala. Bukan menjala apa, menjala roti jala.... hehe

Teringat gulai ayam semalam ada berbaki kuahnya. Sayang pula kalau nak dibuang begitu saja. Intai2, roti pun habis nak cicah dengan gulai.

Jadi saya pun mula tapis tepung dan bancuh adunan setengah mangkuk nak buat roti jala. Senang je, bahan2nya hanyalah terdiri dari tepung, sebij telor, sedikit santan/susu, garam dan secubit kunyit bagi memeriahkan warna.

Masa mengirai roti jala tadi, anak2 masih diulit mimpi. Huh boleh tahan, cuti sekolah ni makin dilayan tidur tu. Hari2 bangun solat subuh pastu terus nak pergi sambung mimpi yang tergendala dek mama kejut solat subuh.... ishk!

Berbalik pada roti jala, kirai punya kirai, siap akhirnya roti jala sepinggan. Orite le tu. Ini lah hidangan breakfast kita pagi ni anak2ku....

10 comments:

kakak said...

sedap tolll....
lapar neyhhhhhh.... ;p

cutegurl said...

emm sedap nyer mama...
nyam5x...!!
nnt wat agi tau mama...!!
(^_^)

intan said...

huhuhu,saya buat roti ni cm suffer thp dasat nya..ssh btol nk buat

fzi said...

kakak n shilah...
kata nak masuk dapur cuti sekolah ni belajar masak... k baki cuti sekolah yg ada 5,6 hari lagi ni cuba berazam bangun pagi sikit, ambik turn prepare breakfast... :)


Hai intan...
Memang le kabut sikit lebih2 lagi time mengirai tu kan... tapi al-least intan try... bagus! Sure rajin intan tolong mama kat umah... :)

sot said...

papa tgh lapar ni...sedap pulak nampak roti jala tu. ok lah next time menjala lah lagi ye.

fzi said...

Ohh kesian nyer suamiku... sori la tak sempat simpan kat papa... Insyaallah next time mama wat lagi... :)

stROZze said...

wah.. sedap nih... :P

kalau kat pantai timur, kuah dia bukan kari.. tapi kuah manis yg pekat tu..

fzi said...

Betul tu strozze... kuah nak cicah roti jala ni kalau kat kelantan kitaorang panggil gulai ayam bukan kari ayam. Masaknya pun lama guna api kecil, tu yang jadi pekat. Kalau yang betul2 pekat lagi tu gulai kerutuk pula namanya... hehe... Thx strozze

shakina bt ghariff said...

sini roti jala, satu 40sen. dah la tu kari nya tak sedap lansung :(
*kene bersyukur ;p haha

ohh mmg nampak amir dalam tin sardin tu. siap boleh bersembang dalam ramai2 tu. haha

kelas dah start dah. laju gila. macam f1. otak semua berasap. dah la berakarat, 6 bulan tak pegang buku. tgk2 semua yg spm semua apply balik

fzi said...

...hehe...makcik tersenyum2 plus tergelak2 baca citer shak... dari citer roti jala sampai le bab berasap dengan kelas yang baru mula tu...hehe

Sabar la ye...makcik doakan shak, amir dan semua anak2 kat foundation uia tu boleh ikut kelas yang laju macam f1 tu... jadikan ia satu cabaran yang mesti disahut! Rite!