CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Ilmu diguna-pakai


"Mama, yang mama ajar Shilah jahit hari tu kuar dalam preksa...."

Shilah tiba2 bersuara masa saya tengah kusyuk di mesin jahit. Tadi sekerat hari duk oter seluar dan kain anak2 yang koyak di sana sini. Semua pakat timbun dekat mesin jahit suh mama oter... ish ish bukan main lagi!

"Oh iye ke... jahit yang mana?", tanya saya dalam nada excited..
"...Insang Pari...", sahut shilah.

"Woahhh...so shilah boley jawab la yea?", tanya saya lagi.

"Ha' iya laa... satu soklan je... nanti shilah amik...", kata shilah seraya berpusing ke biliknya ambik kertas soalan untuk subject 'Kemahiran Hidup Bersepadu.'

Alhamdulillah... ilmu yang dapat hari tu, dah selamat Shilah guna-pakai dalam preksa. Jahitan insang pari tu saya ajar dekat anak2 masa buat penanda buku dan kepala pensil guna kain fleaner dulu. Ingat lagi time tu sume pakat duk sibuk menjahit, ada masa luang je sambung menjahit... heheh

Alhamdulillah tak sia2 belajar kan anakku...
:))



***update 10.12 pagi 10/6/2010


Khusus buat Lynn yang tanya dekat ruang komen, ni le kain fleaner yang akak citer tu. Boleh cari dekat Macy atau mana2 kedai jual barang jahit... :)

10 comments:

INTAN RH said...

salam kak fzi, sy mmg takde skill menjahit..ntah brapa kali belajar jahit baju kurung tp kantoi..hehe

10 said...

wah bagus la... cam soalan bocor lak... kak fzi pun cikgu di rumah jugak... x sia2 turunkan ilmu pada anak2 kan?

Lovely Kitchen said...

ooo kak fzi pun pandai menjahit juga ye! bagusnyaaaa....

Lynn Nasir said...

salam,

bagusnya shilah ingat gak apa yg mak dia ajar :)

p/s: kak, kain fleaner tu mcm mana yek?

fzi said...

Wsalam Intan...
Ohh terai lagi intan, InsyaAllah boley tu... akak pun kurang skill tapi minat tu bukan main lagi..hihi...ingat lagi akak dulu kayuh basikal seminggu sekali hampir 3km nak pegi belajar menjahit kat kelas KEMAS di Berek 12. Saing ngan kawan, tapi basikalnya satu...jadi bergilir2 la kami jadi tukang kayuh...huhu

fzi said...

10...
..itu ler... jadi cikgu kat rumah saborr je la, anak murid tak berapa fokus, banyak break, kejap bangun kejap duduk...hehe
Tapi hepi bila sama2 buat benda2 cantik tu 10, lepas diaorang bawak kat sekolah ramai pulak minat nak tempah...akak ikut design buku, so boley wat cam2 design.. :))

fzi said...

Ena...
Ohh menjahit reti yang basic2 je Ena... akak baju kurung pesak sempoi2 lulus la kot, nak baju2 berpesen2 kena cari tukang jahit le...hihi

fzi said...

Wsalam Lynn...
Itu ler... sib baik ingat..hehe

Lynn, akak tadi dah snap gambar kain fleaner lepas baca komen lynn. Itu le rupanya.. Tadi selongkar dalam bilik stor cari...hehe...
Seronok ada kain ni boley wat cam2 benda yang comel2.. :)

Lynn Nasir said...

alahai kak..susah2 aje :) tp rupanya mcm kain felt tak? yg dorg suka buat craft skang ni. dah agak famous. tima kasih upload gambo ^^

fzi said...

Lynn...
Takpe... tak susah pun...hehe

Betul la tu lynn, kain felt pun ya, flannel pun ya... memang cantik buat bebenda kraf tu sume lynn.. senang ada banyak buku tunjuk cam2 design guna kain tu, kita main tiru je nak pattern mana.. :)