CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Kakak Demam



Risaunya saya.... kakak masih demam lagi. Dah masuk 2 hari... kebah sekejap kemudian panas balik silih berganti. Dah makan ubat ikut time... tapi still macam tu jugak. Batuk, selsema semua ada sekali...

Hari ini atas permintaannya saya masakkan sup lagi. Semalam pun masak sup sebab fikir2 itu sajalah nampaknya yang boleh buat kakak dapat banyak air. Dalam pada tu, cepat2 saya rebuskan barli satu periuk. Kakak kurang minum air, tu la pasal. Jadi bila rebus barli tu, alhamdulillah banyak juga la nampak minum...kakak memang suka air barli. Sepanjang duk hostel pun kakak jarang minum air masak pun, minum time lepas makan kat DM *dewan makan* je, tapi bila dah naik hostel minum 100 plus je time dahaga. Tu sebab kami bekalkan kakak air 100 plus tiapkali kakak nak balik asrama. Kalau harapkan kakak nak minum air masak, payah la sikit.

Nampak tadi makan pun tak berapa lalu. Sikit je jamah. Padahal semalam masa lunch dan dinner saya dah rasa lega dah bila tengok kakak agak berselera... habis sepinggan nasik tu dan semangkuk penuh sup ayam.

Tapi hari ni sikit benar pulak makannya. Risaunya.... mama tau kakak tak kenyang makan tadi...dah la pagi tadi makan cekodok pisang dalam 5 biji je.... ohhh kesian anakku.. mama harap kakak kuatkan hati ya, lawan perasaan tak nak makan dan minum tu. At-least kalau kakak paksakan diri makan, ada lah tenaga tu sikit... ni lemah sangat mama nampak kakak.... even mama jelung2 kepala kakak pun masih tak mau turun panasnya... kalau turun pun sikit je kot.... risaunya hatiku Ya Allah....susah hati rasa... cepat2 la papa balik...rasa lambat sangat masa berjalan nak tunggu petang nanti papa sampai umah...


10 comments:

Cikgu_Anie said...

assalamualaikum kak,
Allah sentiasa menguji kesabaran setiap insan, akak sabar ya, Insya_Allah kakak akan cepat sembuh, saya pun baru baik dari demam ni kak, risau lg baby dlm kandungan ni, nk mkn ubat pun kena ikut arahan doktor, akak cuba guna air asam jawa, masuk asam jawa byk2 dlm bowl letak air sejuk sapu selalu kat kepala n badan kakak, Insya_Allah cepat turun panas badan. sy selalu buat mcm tu pd Nur Ain kak, kita selalu risau kalau anak demam, terutama demam panas, skrg ni mmg cuaca pun panas, sy doakan semoga kakak cepat sembuh.Amin

cute gurl said...

harap2 kakak cepat semboh... aminnnn... banyakkan minum air n jgn ikotkn sgt perasaan demam tu....

Anonymous said...

Makan ubat ikut time & kuatkan semangat, jangan lembik je. InsyaAllah papa doakan kakak sembuh cepat.

fzi said...

Wsalam anie...
Timakasih anie... itulah.. akak tiap kali anak2 demam rasa macam2 rasa.. tu yang berdoa pada Allah agar kurniakan kesembuhan dan jauhkan dari penyakit yg memudaratkan.
Thx anie kasi tips tu, nnt akak terai jelung kakak ngan air asam jawa. Petang semalam papa diaorang terus balik lepas akak call. Alhamdulillah nampak beransur baik lepas bawak ke doktor.


Shilah..
TQ anakku...selalu2 doakan kakak k :)



Papa..
TQ.. kesian papa dua hari berturut2 balik tengahari emergency, bcoz of kakak demam... :)

noorlara said...

semoga kakak fzi segera sembuh dan dapat menyambut ramadhan ini sekeluarga. Tumpang risau!

fzi said...

Timakasih noor...alhamdulillah anak akak tu dah beransur baik... doktor bagi ubat dan suh tengok lepas 2 hari kalu tak baik gak kena bawak gi hospital. Mintak2 takde la kena pegi sana..

mamamin said...

salam fzi.. cemane kakak, dah kebah? banyakkan rehat dan makan ubat on time ok kakak!!! kuatkan semangat, selalu pikir nak cepat sembuh, insyaAllah mesti sembuh.. Take care ye kakak..
Fzi pulak anak demam awak tu xyah susah hati sgt..nanti awak lak yang demam.. keje kat dapur tu kan banyak nak kene buat.. kalau saya dekat, dah lama saya selerakan dapur awak fzi.. heee.. gurau jerk.. selamat beribadah, semuga setiap laku yang dikerjakan diterima oleh NYA.. InsyaAllah.. tips ibadah tu saya nak copy paste letak kat link saya fzi.. boleh x?
salam..

::::LAdY FAFA:::: said...

ayyoyoyo mama..mama..
dun worry b happy!!
kakak da sembuh!!!!

alhamdulillah dpt pose!!!
yeah!!!

mamamin said...

salam fzi.. nape komen saya x masuk2 ye fzi.. isk.. pelik la jugak.. ape2 pun harap kakak dah sihat and dpt menjalani puasa dengan sabar dan taqwa.. ...

fzi said...

Alhamdulillah kakak dah sihat...k pasni make sure minum air lebih sikit ya...takyah le kakak nak berkira minum ni, minum je... hehe



cikmin, sori ya lambat publish cikmin punya komen... kita tak sempat duk depan pc...semalam struggle kat dapur nak cukupkan kuota 15 container per day...

Ohh pasal tips tu, silakan... no problem... thx cikmin