CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Brisk Walking


"Jom take a walk...."

Pagi2 minggu selalu nya macam tu lah papa ngajak keluar menghirup udara pagi yang dingin di kawasan sekitar kediaman kami. Keluar pagi-pagi cum exercise sekali lah kiranya samada jogging, brisk walking(jalan cepat, pantas, cergas) atau jalan2 santai je... kalau anak-anak ikut sekali, mesti ada salah-sorang yang berbeskal... yang paling kecik tu la biasanya..tapi time nak naik bukit, pas beskal kat orang lain... tak larat..

Papa selalunya jogging tapi hari ni sakit kaki so jalan santai je.... macam saya as usual lah...dulu, kini dan selamanya selalu pilih untuk jalan santai2 je sambil gerakkan/hayunkan tangan dalam beberapa gerakan ke kiri ke kanan atau ke atas ke bawah secara berterusan.

"Mama, brisk walking le...baru keluar peluh sikit...", tegur papa bila tengok gaya saya yang bermalas-malasan. Saya segera mempercepatkan langkah, berjalan dengan lebih pantas lagi. Kami melalui persisiran jalan utama mengelilingi taman perumahan, jadi bertembung lah dengan dua tiga orang jiran yang lalu lalang berkenderaan. Jenuh mengangkat tangan ambik syarat tanda semangat kejiranan kononnya...hehe

Ok le... berpeluh le jugak...tu pun round satu pusingan je.... ok lah tuh... InsyaAllah to be continued tomoro.... Wah semangat tu bukan apa, nak cuba sedaya-upaya kekalkan gaya hidup sihat nih... kena jaga kesihatan sebab umur pun dah makin ke depan... :)

Tapi.....


Masalahnya, dah elok keluar beriadah tu, balik2 umah pekena pulak
nasi belauk yang dah siap masak. Gulai ikan Aya(ikan tongkol) ada yang lebih malam tadi. So, sebelum keluar riadah, dah siap2 basuh beras dan ON kan rice-cooker....huuuu.... hasrat mula-mula nak kurangkan kalori, tengok2 bertambah balik lah bila pekena nasi belauk ni...papa pulak bukan takat makan sepinggan, nampak tadi tambah nasi 2x lagi... hehehe.... nampak gaya pi mai pi mai tang tu jugak le.... :)