CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Durian oh durian


Ahad lalu bawak anak2 jalan jap ke pekan Rawang. Kebetulan diaorang pun ada nak cari barang2 stationary kat Parkson. Hmmm... kesian pula, bila tengok sume duk spend masa kat umah je weekend tu... Papa pulak ada keje outside...

So, on the way masa pegi lagi sume dah berkira-kira nak saya beli durian... kesian anak-anakku... Yang dua orang *abang dan kakak* duk asrama. Jarang2 ada kat rumah... jadi teringin le nak makan durian. Lain lah dengan Shilah yang hari2 duk rumah, kerap le dapat makan sebab mama ngan papa memang antu durian... hehe

Mula-mula kami terus ke destinasi asal iaitu Parkson. Hampir 2 jam ronda2 cari barang sekolah dan saya pula have a sweet time meninjau di sekitar area pinggan-mangkuk *tempat faveret tuh ... :) * Seronok cuci-cuci mata. Sempat juga masuk ke Giant kejap mencari barang dapur yang hampir terputus bekalan.

Setelah itu kami pun mula lah bergerak balik sehinggalah kemudiannya berhenti di pertengahan jalan Rawang - Sg.Choh. Di situ memang ada satu deretan panjang gerai2 menjual durian *tempat yang biasa disinggah*. Jadi singgah lah kitaorang pilih-pilih durian. Harga durian sekarang ni dah murah. Itu yang masa duk tengah memilih, tokeh cina tu langsung offer saya 3 bakul RM20 *yang sepatutnya 1 bakul RM10*(bakul boleh tahan besarnya)

Bila belek2 sebiji dua durian dalam bakul tu nampak ok je, saya pun setuju je lah...

....tapi.......

Penangan dari kopek durian yang lebih-kurang berjumlah 40 biji itu, ouhhh... habis sakit dan luka2 jari saya. Yang lain tak reti nak kopek. Mama juga yang kena selesaikan tugas yang mencabar itu...hehehh.. Terpaksa di kopek semua, bimbang nanti kalau dibiarkan lama isi didalamnya tidak fresh lagi.

Alhamdulillah, 80% dari durian-durian tersebut, isinya teramat lah sedap dan mantap. 20% selebihnya bukan lah tidak elok tapi tidak berapa fresh, so saya reservekan buat tempoyak. Puas anak-anak makan durian...alhamdulillah syukur.....