CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Sekitar ketiadaan air hari ke 2

Sebelum lelapkan mata malam tadi, duk berdoa dalam hati moga adalah air bila bangun esok paginya. Bangun2 nak solat Subuh tadi, buka2 paip... Ohhh, tidak!.... masih belum ada lagi.

Saya dah jadi risau sebab hari ni sebenarnya banyak benda nak kena buat. Kebetulan hari ini sampai turn kami yang tinggal di area sini sediakan barang makan untuk kelas usrah kat rumah kak asmah. Jadi masa bincang2 thru sms dengan kak z saya nyatakan kesanggupan nak masak bagi mewakili kami berempat termasuk kak z dan ibu serta kak Jah rumah bawah. Jadi tiga orang lagi tu top-up duit modal beli bahan je. Upah masak takde la saya nak ambil, kira niat tolong je.

Tapi bila dah masuk hari ke 2 ni masih takde jugak air, mula lah terasa payahnya nak buat kerja2 kat dapur tu. Air di tangki dah selamattt..... kering kontang..... manakala yang ambil dari lori semalam tinggal 2 periuk besar je lagi.... "Ya Allah camane ni? Boleh kah siap makanan untuk kelas nanti? Air yang ada tu Shilah nak guna sikit untuk bersiap gi sekolah lagi...Ya Allah, mudahkanlah urusanku", saya terus berdoa dalam hati sambil mengerling dekat jam di dinding. "Alamak.. dah dekat pukul 10.30 baru nak start masak, sempat ke ni??" Saya terus dihambat resah. Huh, sengsaranya rasa.....

Dalam duk berjimat2 air yang berbaki tu, tiba2 terdengar macam bunyi injin lori. Cepat2 saya ke anjung belakang jenguk.... Alhamdulillah... lori Syabas datang lagi!! Masa tu betul2 ada depan rumah Fairuz kat jalan bawah. Rasa nak jerit je dari atas agar pemandu lori jangan sampai terlupa nak lalu depan rumah saya nanti....hehe

Hati terus berbunga-bunga dan confident keadaan akan jadi lebih baik lepas tu. Cepat2 le mintak abang stand-by dengan tong dan baldi2 kat luar sana. Nak tengok gambaran ambik air kat lori Syabas? Jom tengok... First time kami orang dapat pengalaman ini.... sebelum ni mana ada terputus bekalan air sampai nak kena ambik air kat lori.... hehe

lori Syabas depan umah


pekerja Syabas tolong isikan air dalam baldi2 kami
yang beratur panjang