CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Rahsia 'banana split' yang sedap

"Waaahh, malam ni mama dapat satu ilmu pa... hehe", kata saya sebaik saja melangkah masuk ke dalam kereta.

Suami hanya mengerling sambil tersenyum. Keriangan jelas terasa dari perbualan pendek antara saya dengan jurujual kat gerai pisang semalam. Walaupun mungkin tiada apa lah sangat info yang dapat tu, namun berguna bagi saya dan mungkin sesapa saja yang berminat nak tahu... :)

Suami saya tunjuk sesikat 'pisang berangan' yang lain dalam banyak2 pisang yang tergantung tu, namun saya pilih yang lain pula. Saya lalu berpaling sambil memberi isyarat pada suami yang duk dalam kereta dengan hanya mengangkat ibu jari sebagai tanda pisang pilihan saya yang lebih sedap.

"Pandai akak pilih pisang...", kata isteri jurujual.

"Tak semua orang tahu pilih pisang. Ramai yang terpikat pada kulitnya yang bersih cantik saja. Yang orang biasa panggil 'pisang comel' tu. Yang sebenarnya yang akak pilih kulit berbintik2 ni lagi sedap dan manis rasanya. Kalau yang macam ni diaorang kat kampung2 tu tanam betul2 di tempat yang panas. Tu yang buat rasanya manis dan isi lebih sedap. Kalau yang licin cantik ni pula biasanya pisang dari pokok yang ditanam di tempat2 yang redup dan tak dapat cahaya matahari sepenuhnya, tu yang rasa dia masam sikit...", fuhhh panjang lebar beliau bercerita. "Boleh tulis dalam blog ni", bisik hati kecil ku sambil wajah tersenyum girang....:)

So teramat le sedapnya 'Banana Split' yang di serve kan buat suami dan anak2 ku malam tadi... hihi

11 comments:

amir acap said...

yeah..sdap owh banana split.....da mkn da smlm..hehehe...bek korg try..heheee

salwa,,an ordinary person said...

makcik ni mmg pndai masakla..
serba tahu plak tu..
superb r..

fzi said...

Bang... jangan pakat ngan shilah abihkan aiskrim tu semua k.... simpan sikit kat kakak yang nak balik lusa...hehe

Salwa... bab2 masak ni takde le pandai sangat salwa, bese2 je...
Oya pasni kalau salwa nak beli pisang berangan dh tau le rahsianya ek... hehe

salwa,,an ordinary person said...

yup2..
dlu klu kt plkn,,slalu mkn pisang berangan..
salwa msti plih yg kulit dia elok..
rupa2nya kna plih yg ada bntik2..
bru sedap..
timakasih makcik..

fzi said...

Orait...ur' most welcome...:)

sot said...

pisang berangan kampung yg kecik2 lagi best rasanya....kulit mesti lah bintik2.

banana split ngan ais krim magnolia ni memang satu pemabsuh yg lazat...mai secawe.

intan said...

fuh makcik..lapr ni..
agak2 bila la kitorg nk smpai
umah makcik kn..
sure best makan..hahaha

fzi said...

Pa, rasanya sedap lagi aiskrim perasa vanilla.. yang warna warni pelangi ni kuat sangat bau ros nya...hehe


Hai Intan...
Jom le, set date ngan amir bila2 nak turun k! Nnt mkcik masak best2 InsyaAllah... then nnt ada cocktail delight special untuk Intan n friends hehe

+++miss someb0dy+++ said...

uiiittt mkn xajak!!

xpew2... ;p

indahhouse said...

salam kak fzi,
betul tu, kak. memang pisang brangan yg kulit licin kuning tu, rasanya skit masam,dan kurang manis. Hubby suka beli, nampak besar kan? tapi, saya krg suka.

Oh, rupanya ditanam cara yg berbeza. baru tau. hihihi. maceh, kak. nanti nak beli berangan yg bintik2.

fzi said...

Wsalam nur...
Itu la...akak jadi teruja lepas dapat info pasal pisang berangan malam tu...sebelum tu memang selalu ambik pisang kulit bintik2 sebab thru experience tahu isinya lebih manis...Jadi lepas dapat fakta yang soheh dari orang kat gerai pisang, hepi sangat :)