CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Rezeki Yang Berkat


"Ado...ado kak......", terus terdengar suara Ming belum sempat saya kata hello.

Alhamdulillah...ada gak ikan yang saya pesan semalam. Dah dua tiga hari ke pasar cari ikan tenggiri kat gerai Ming adik Ustaz Sobri. Dah le nak
parking keta sikit punya susah, bersesak-sesak kat kawasan pasar tu. Saya pulak pesen 'lesen beli', kalu ruang parking sempit2 mula la risau. Turun keta nya belum, beli lauknya pun belum tapi fikiran dah siap2 pikir... "Camane la nak kluar dari pasar ni jap lagi...." ishk....

Tak boleh tunggu datang dengan papa diaorang esok sebab semalam ustaz kata ikan tenggiri takde hari Sabtu Ahad. Cina kat Pasar Borong tu tak bawak hari minggu. Jumaat InsyaAllah ada. Taknak beli kat gerai lain, sebab kat gerai lain selalu ikannya tak berapa
fresh, banyak ikan ais..... bila masak rasa kurang sedap isinya.

Itu yang saya siap2 pesan kat Ming kemarin, "
Ming, kalu ada esok... meseh kak deh!" Tapi tadi belum sempat Ming meseh(sms), saya yang talipon dulu tanya....hehe

Huh, apa lagi suka lah dapat sekor yang besar RM20 sekilo. Jadi sekor tu berharga RM41....
Hish boleh tahan rega....lari budget minggu ni.... :) Tapi takpe lah janji ikannya fresh, semua lauk nanti sedap masak..... nak goreng ke, kari ke, asam pedas ke semua boleh belaka....hehe

Sebelum bergerak tinggalkan gerai ustaz, saya sempat tegur2 Ming tanya,
"Ming gi ppasar borong kul brape ari2?"

"Pukul 3.00 gi doh kak, pukul 2.30 bangun, semaye2(solat) semetar pahtu gi lah.... tapi takpo kak, balik tu awal lagi boleh tidur semetar belum maghi bukok kedaa nih"


..
.Gulpp...Terkedu dengar citer Ming tu.... Terbayang time tu kebanyakan dari kita tengah sedap tidooo.... ishk

"Ohh....... ppagi nyo Ming tubik dih! Berkat tu Ming..... InsyaAllah berkat rezeki Ming tubik neggo pagi-pagi tuh...."


Gitu lah sedutan dialog antara saya dengan Ming, seorang yang kira pangkat adik lah bagi saya. Orangnya masih muda belia, berilmu dan baik budi pekerti. Bekerja membantu abangnya meniaga kat pasar buat sementara waktu. Moga Allah mudah kan urusan Ming... aminn..

8 comments:

anis said...

salam kakfzi. payah juga nak cari ikan yang fresh ni kn. sy slalu beli kat pasar berek 12 atau jauh sikit pasar wakaf che yeh. alhamdulillah, kdg2 dpt juga yang fresh. bila bc n3 akk ni, teringat sy adik penjual ikan ms tinggal di johor dulu. seawal pagi dah bangun n memandu jauh utk dptkn ikan2 segar.

sot said...

Time kita semua dok lena di ulik mimpi. Saudara kita dimurahkan rezki oleh Allah.

fzi said...

Wsalam anis...
ohh senang tu anis kalu tau kat mana nak cari ikan fresh ni...lain hasil masakan kita kalu guna ikan segar, kan anis...
Memang terpegun dengan usaha dan kudrat adik2 kat pasar yang bangun di awal pagi tu...InsyaAllah untung dunia akhirat jika bertaqwa pada Allah dalam urusan.
Thx anis :)

fzi said...

pa..
Itu la, mama lepas dengar citer Ming, terus semangat balik untuk bangun malam. Semangat mudah kendur la pa kalu tidak diingatkan ngan sesuatu yang menyentuh hati...

Dari Hati said...

Salam k.fzi..best nye buleh beli ike segar..Kat pasar mane tu?

**Kagum bila baca kesungguhan anak muda yg rajin cari rezeki halal, masa kita duk sedaaaap tido, dia dah boleh bgn, solat, gi pasar borong.. kena ikut semangat MING ni.

fzi said...

Wsalam sue...
hehe...memang best dapat rezeki ikan segar...alhamdulillah...ikan kembong fresh sangat sue, akak suka bakar2 camtu je cicah budu...hehe

Memang patut ikut contoh Ming tu kan sue... itu yang bagitau papa diaorang, "katalah Ming dah istiqamah solat malam selama empat lima tahun tiap malam without fail, ouh...maka teramatlah berbezanya dia dengan kita"...tak kata orang lain, kenangkan amalan diri sendiri yang ON and OFF buat. Sebab itu lah kita takleh nak judge tahap ketaqwaan seseorang itu terhadap Allah...takleh pandang dari luaran sesiapa sekali pun...nilai taqwanya hanya Allah yang tahu...
Thx sue... :)

Kunang-Kunang said...

Berniaga ni ibarat rezeki yang ditabur. Tinggal mengutipnya sebanyak yang kita larat.

Sedangkan kita yang makan gaji ni rezekinya hanya dari satu saluran yang telah ditetapkan sahaja.

Itulah sebab Rasulullah galakkan umat islam berniaga.

fzi said...

Kak ani..
Memang ya... satu2nya peluang untuk jadi kaya hanya melalui jalan perniagaan.
...seperti yang kita tahu, 9/10 sumber kekayaan datangnya dari perniagaan.