CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »
بسم الله الرحمن الرحيم

Ayat Seribu Dinar (2)


Petang semalam hujan lagi....

Papa pulak cuti, jadi lepas Solat Asar tu papa just duduk bersantai depan pc. Saya pula duduk tak jauh pun, tapi masing-masing fokus dengan urusan sendiri....papa dengan google nya dan saya pula tangan duk sibuk lipat kain yang berlonggok atas kerusi panjang.... :)

Sambil lipat kain sambil mulut duk baca ayat seribu dinar berulang-ulang kali. Tidak lah baca kuat, baca setakat nampak gerakan di mulut je...selebihnya saya pusatkan tumpuan bacaan dalam hati. Jadi, tidaklah rasa rugi, masa berlalu begitu saja. Lagi pun papa tak on speaker dekat pc, jadi suasana agak sunyi, takde dengar apa2 bunyi selain dari dengar bunyi hujan yang turun kat luar sana.

Nak cerita....belum habis lagi lipat kain, tiba2 handfon saya berbunyi.... Ohh kak Ina Hj Mokhtar rupanya yang telefon....

**************


Tiba2 je kak Ina telefon nak oder kueh Ambong kukus.... tak kisah siap pukul pukul brape....janji dapat buat petang tu....

Miracle...memang miracle bagi saya......

Baru kejap sebelum tu saya duk baca2 ayat seribu dinar yang mohon Allah murahkan rezeki itu....terus Allah dengar dan bagi cash pada saya rezeki melalui kak ina yang oder kueh 'dan dan' tu jugak....

Memang lah RM15 *harga sebiji kueh Ambong* kecil je bunyi nilainya...harga tak seberapa....tapi insiden ini bermakna bagi saya walaupun hasilnya hanya RM15....Syukur alhamdulillah....

Yakinlah dengan janji Allah.... benar....sesungguhnya janji Allah itu benar......



Sebagaimana maksud dari firman Allah dari ayat tersebut:

"Barangsiapa bertakwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakannya jalan keluar. Dan memberi rezeki kepadanya tanpa disangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu."
(surah at-Talaq: 2 - 3)