Macam-macam jenis asam

Menu tengahari ini... mee goreng


Hari ini tergerak hati nak cerita pasal asam. Mungkin pelik benar bunyinya...takpe baca dulu ceritanya... hehe

Makan tengahari selalunya saya sediakan yang simple simple saja. Abang dan shilah selalunya suka yang selain dari nasi kalau ditanya pilihan yang mana. Contoh jika saya tanya nak makan nasi atau burger, diaorang nak burger sebab burger yang buat sendiri lagi rich dengan macam2 aksesori...hehe

Samalah kalau ditanya nak makan nasi atau bihun/macaroni/mee goreng.... maka jawapan mereka tentu sekali pilihan yang kedua. Semua nak yang light light je sebab tau malam nanti mama for sure masak nasi.... hehehe

Panjangnya intro.... hehe... sebenarnya nak cerita pasal rasa masam dalam masakan. Nak kongsi cerita...tengahari ini saya gunakan buah tomato yang diblend sebagai pengganti sos tomato yang dibeli ready-made sebagai perisa tambahan untuk masak mee goreng. Selalunya begitulah, saya suka blend sendiri buah tomato. Rasanya lain sedikit rasa masakan kita jika gunakan buah tomato ori berbanding gunakan sos tomato botol tu. Bahan pengawet yang terkandung dalam sos tomato yang diproses pun boleh cuba dielakkan. Dan yang paling seronoknya, anak2 pun nampak lebih suka dengan rasa masam-masam dari tomato ori ini.

Bercakap pasal rasa masam ni, selain dari sos tomato(samada yang diblend sendiri/ready-made) banyak benda lain boleh replace kalau sesak-sesak. Kadang bahan2 untuk memasak kehabisan stok sedangkan kita nak guna 'dan dan' tu jugak. Jadi takkala saya di dapur, berbagai jenis asam yang saya gunakan dalam masakan. Contohnya kalau tengah buat sambal tumis, hulur2 tangan nak capai asam jawa... dah habis rupanya. Relax.. dont wori be hepi.... Banyak alternatif lain yang saya ada contoh boleh gunakan asam keping(asam gelugur)/cuka/asam limau nipis/asam limau kasturi. Kalau ada beli lemon pun, boleh juga. Kalau kebetulan semua jenis asam tu tak ada, saya masih tidak berputus asa.... pati oren sunquick pun jalan.... hehe

Saya dulu tidak terfikir pasal boleh je masukkan pati oren sunquick ini dalam sambal tumis, sehinggalah pada satu hari tu mendapat idea yang bermanafaat ini dari seorang kawan. Setelah dicuba ternyata hasilnya tidak mengecewakan malah lebih sedap pula rasanya sambal tumis udang saya tu....hehe... Hinggakan anak-anak pun menegur..."Sedapnya rasa masak sambal hari ni mama, resepi baru?'' ...... emp tak cuba tak tau.... baik cuba kalau nak tau..... :)

10 comments:

  1. hah kntoi...ltak sunquick rupenye...ehehehe...em tp mmg bez pon..heee...lazat wooo...so selamat mencube la sume ek..hehehe..

    ReplyDelete
  2. haha... tu la pasal bang... tapi mama takde la letak banyak2 macam kita nak buat jus sunquick pulak ... hehe... buh sikit je

    ReplyDelete
  3. balik keja baru pekena mi, sedap gak, mlm ni rasanya takyah mkn nasi sebab dah kenyang.

    ReplyDelete
  4. wah ilmu baru ni kak, kalo sy benda asam tu dah habis sy bgtau jer suami sy p kedai, kesian dia kena juga p kedai ya, kalo mcm ni boleh la cari alternatif mcm kak buat kan.

    ReplyDelete
  5. Ohh nasib baik ada lebih yang tengahari, boleh papa rasa... Tak boleh kena makan jugak dinner mlm ni, kalau tak tengah malam perut buat hal... hehe

    ReplyDelete
  6. Betul tu cikgu, banyak benda lain boleh ganti mana2 asam yang takde...hehe
    Macam nak guna pati sunquick ni, akak dulu tak penah terfikir pun...hehe
    Cikgu try le k! :)

    ReplyDelete
  7. oh bestnyer... tak tahu la pulak boleh letak sunquick... wah mesti masam2 manis jer sambal tu kan...

    ReplyDelete
  8. hehe... try le sha mana tau sha n family suka nanti dengan kelainan rasanya... :)

    ReplyDelete
  9. salam kak fzi,
    sambal tumis letak jus sunquick,... best bunyinya kak! hehe. nanti2 nak taruk skit.

    ReplyDelete
  10. Wsalam nur...
    hehe...terai la nur, tak rugi cuba...sedappp...lagi kick rasa masak sambal kita...hehe

    ReplyDelete